Különleges (gyűjtött) receptek

Ide gyűjtött receptek kerülnek, amelyeket hamarosan kipróbálok és kommentálom is.. :)

 

COCA COLA TORTA

2008.01.28
Nigella Lawson receptjéből kiindulva
Hozzávalók (22-24 cm-es tortaformához):
A tortához: 2 és fél dl Coca Cola, 1 dl tej, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 10 dkg barnacukor, 10 dkg kristálycukor, 3 közepes tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 35 dkg liszt, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor (a kakaópor keserűségétől, töménységétől függ, hogy mennyi), 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg tejcsokoládé és 5 dkg étcsokoládé darabokra vágva (a csokidarabkák elhagyhatók, de nagyon finommá teszik a tortát).


coca-cola-torta-20090914-033-gg.jpg

A tortamázhoz: 5 dkg vaj, fél dl Coca Cola, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
A vajat robotgéppel keverjük össze a cukrokkal. Aztán adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük addig, amíg egynemű, habos krémet kapunk.
A tejet öntsük egybe a Coca Colával.
A lisztet szitáljuk össze a kakaóporral és a szódabikarbónával.
A kakaós liszthez adjuk hozzá a vajkrémet, aztán a kólás tejet. Egy kanállal az egészet keverjük csomómentesre. Végül forgassuk bele a csokoládédarabkákat.

Az így kapott tésztát öntsük alaposan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába.
Előmelegített 200 fokos sütőben süssük egy órát. (Ha nagyon barnul a teteje, takarjuk le alufóliával.)
Amikor az egy óra letelt, nyomjuk meg az ujjunkkal a torta tetejét. Ha rugalmas, nem lötyög a belseje, akkor készen van. (Vigyázat, finomabb, ha nem sül túl! Egyáltalán nem baj, ha a közepe egy egész picit lágy marad.)
Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk állni a tortaformában, amíg elkészítjük a tortamázt.
A tortamáz hozzávalóit öntsük egy fazékba, és alaposan főzzük össze. Állandóan kavargatva forraljuk föl, és forrás után még főzzük 3-4 percig.
A tortáról kapcsoljuk le a tortaforma oldalát. Melegen öntsük le a mázzal.
A Coca Cola torta langyosan és hidegen is tálalható.

Tipp:
A tortamáz nyugodtan elhagyható. Anélkül is nagyon finom a torta. Bevonhatod például olvasztott csokival is.
Ennek a tortának különlegesen finom ízt ad, ha a csokoládédarabkákkal együtt kandírozott narancsdarabkákat és reszelt narancshéjat keversz bele.
Erről az oldalról származik ez a coca-cola torta receptje 




Csokikrém
a csokikrém receptje innen származik: 
Életem legfinomabb csokikrémjét anyukámtól tanultam. Egy kedvenc süteményembe szokta ezt beletenni, de tulajdonképpen bármilyen tortába, sütibe használható.

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 8 ek. (3+5 ek.) cukor
  • 1 vanillin cukor
  • 3 dl tej
  • 5 ek. liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • fél kocka Rama
A 2 tojást 3 ek. cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a 3 dl tejet. Egy kisebb tálkában az 5 ek. lisztet, a 2 ek. kakaóporral elkeverjük, majd beleszitáljuk az előbbiekhez.
Kézi habverővel simára keverjük.
Lassú hőfokon besűrítjük folyamatos kevergetés mellett.
A krémet lehűtjük. Én a lábost hideg vízbe téve hűtöm. Az a leghatékonyabb hűtési módszer.

Közben néhányszor átkavargatjuk kézi habverővel.
A fél kocka Rama-t 5 ek. cukorral és 1 csomag vanillin cukorral habosra keverjük. Mixerrel átkeverjük, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk, és tovább keverjük a mixerrel.
Az így elkészül csokikrémmel már meg is tölthetjük a piskótánkat, vagy akár hűtve pudingként is fogyaszthatjuk!
 (Mégegyszer: a recept innen: http://krickykonyhaja.blogspot.com/2010/03/fenseges-csokikrem-anyukamtol.html )



A tortalap receptje Kiskuktától van (http://kiskukta.blogspot.com/)
..hamarosan saját véleményt is mondok róla:

Tortalap

Régi tervem az általam legtöbbször használt receptek részletes, lépésről lépésre fényképezett leírása. Most elkezdem, reményeim szerint nem ez lesz az egyedüli ilyen jellegű bejegyzésem. A blog címe fölötti sorba már eddig is volt pár link ami Torta, Tartalomjegyzék és Nyújtható fondant névre hallgattak, majd ide kerül az Alapreceptek is, amibe sokszor használt lapok, krémek receptjeit fogom gyűjteni.
Akkor kezdem a legtöbbször használttal, a torták legalább 90%-ban ezt használom. Készítem simán, kakaóval és dióval is. Most a simát fotóztam le, de majd leírom a többihez is az arányokat.

Először is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóval , pár csepp citromlével, és van egy negyedik edény is, amit lefelejtettem a képtől, abba pedig cukor van amit a habba számok.

Mindig a tojásfehérjével kezdem, felverem , majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet.
Szerintem hamarabb verődik a hab, ha a tojás szobahőmérsékletű.

Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.

Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet).

Elkeverem óvatosan úgy hogy még ne legyen bekapcsolva a mixer,

majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig kavarom, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik.

Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát.
Párszor ezt megismételem,

majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.

Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.

175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéjért végezhetünk tűpróbát is.

És akkor az adagok:

!!! akkor érjük el a legjobb eredményt, ha a tojás kb. 70 g körüli, ha kisebbek, akkor inkább többet használjunk!!!

1 tojásos (ez kb. 14-15 cm átmérőjű laphoz elegendő mennyiség)

50 g cukor+ 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor (én általában az Aldist használom, abból 4 g)

2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű laphoz)

100 g cukor+ 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor

3 tojásos (24-25 cm átmérőjű laphoz)

150 g cukor+ 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor

4 tojásos (kb 27-28 cm átmérőjű tortalaphoz)

200 g cukor+ 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

5 tojásos (kb. 29-30 cm átmérőjű laphoz)

250 g cukor+ 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
1 és 1/4 cs sütőpor

Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál (vagy 10 g) kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.

Ha diósat, akkor 3 tojásos esetén 100 g diót forgatok bele a vége felé, még a hab előtt, vagy párhuzamosan a habbal egyszerre.

Alapjában véve ez a lap egy túrós süti lapja, amit ITT lehet megnézni, de nemcsak tortának vagy túrós sütikhez finom ez a lap, nagyon jól variálható gyümölcsökkel is. Ilyen pl. a cseresznyés mákos, vagy a sárgabarackos diómorzsás süti , de a tulipán sütimnek is ez az alapja. Ha gyümölcsökkel készítem, akkor gyakran teszek hozzá a tej helyett joghurtot vagy kefirt, mert még lágyabb, finomabb lesz tőle a tészta. Ez esetben általában 150 ml joghurtot/kefirt használok, plusz még kb. fél dl tejet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése