Ennivalók

Variációk tárkonyos levesekre:
 
Tárkonyos húsgombóc leves, levesgyöngyökkel


Tárkonyos, citromos csirkeleves

Tárkonyos csirkeleves


Néhány különlegesség a konyhámból:

Sült diós karamell :)
 

Töltött cukkini

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók: 4 személyre: 2 db közepes cukkini, 3O dkg őrölt disznóhús, 2-3 db paradicsom, 1 paprika, 1 fej hagyma, vagy egy csokor újhagyma, kis pohár tejföl, só, bors, pirospaprika, kevés reszelt sajt.

Elkészítés:
1. A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, sóval és borssal.
2. Az őrölt húst a hagymához adjuk, és fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel.
3. A paradicsomokat, a paprikát apróra vágjuk, és a húshoz adjuk.
4. A cukkiniket meghámozzuk és félbe vágjuk. A belsejüket (?) kikaparjuk, úgy, hogy 1 cm-es széle maradjon, a kikapart részt pedig apróra vágjuk és a húshoz adjuk.
5. Amikor a hús is és a zöldségek is megfőttek, jól be tejfölezzük, és a kikapart cukkinik közepébe merjük. Hőálló tálba helyezzük, paradicsomkarikákkal és reszelt sajttal díszítjük, majd előmelegített sütőben addig sütjük, míg a cukkini is elkészül.

Jó tudni: Ha otthon bármilyen zöldségünk van,vagy kedvenc fűszerünk, belerakhatjuk, mert csak finomabb lesz tőle.


A recept megjelent a Székely Konyha magazin Júniusi számában ( http://szekelykonyha.blogspot.ro/ )


Minden jóval töltött Calzone, grillen sütve
 (csukott pizza)

Elkészítési idő: 1 óra plussz kelesztés

Hozzávalók:
A tésztához: 2,5 dkg friss élesztő, 3,5 dl langyos víz, O,5 kg finomliszt, só, 2 evőkanál tejföl.
A töltelékhez: (bármi, ami otthon van, és pizzán szeretjük): 2O dkg sonka, 3 szál virsli, 1O dkg szalámi, pár szelet bacon, 3-4 paradicsom, 2 paprika,  1 fej hagyma, 1 konzerv kukorica, kis pohár tejföl, 25-3O dkg sajt, 2 cikk fokhagyma, reszelt sajt.

Elkészítés:
1. Az élesztőt keverjük el a langyos vízzel, futtassuk fel.
2. A lisztet keverjük el a sóval, majd az élesztős keverékkel meg a tejföllel, és gyúrjunk ruganyos tésztát belőle.
3. Szobahőmérsékleten kelesszük kb 2 órát.
4. A hagymát dinszteljük üvegesre kevés olajon, adjuk hozzá az apróra vágott sonkát, szalámit, szeletelt virslit. Vágjuk apróra a zöldségeket is, és adjuk hozzá, majd jól pároljuk össze őket. A végén adjuk hozzá a kukoricát, és tejfölezzük be.
5. A megkelt tésztát vágjuk 4-6 részre, formáljuk gömbökké, és nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra. A felére kanalazzuk rá a zöldséges-sonkás mártást, ügyelve hogy a szélére ne kenjünk, szórjuk meg reszelt sajttal, majd hajtsuk ketté.
6. Óvatosan helyezzük grillrácsra, és oldalanként 6-7 perc alatt süssük készre.

Jó tudni: A mártás hozzávalóit ízlés szerint variálhatjuk, annak függvényében, hogy mit szeretünk, vagy mink van otthon.




Túrós damikaleves

Elkészítési idő: 10 perc. Ezt a levest állítólag a favágók,
erdőjáró férfiak találták ki. A fáma szerint
ugyanis, amikor több napra elmentek otthonról dolgozni,
és a „tarisnyálásban” már csak kevés száraz
kenyér és túró maradt, abból készítettek ebédet
maguknak. A megadott mennyiség két személynek
elegendő.
2 szelet kenyér, 15 dkg túró, 1 kisebb fej hagyma,
só, bors.
1. Egy liter vizet a hagymával együtt felfőzünk.
2. A tányérokba aprítjuk a kenyeret, rámorzsoljuk
a túrót, és sóval-borssal fűszerezzük.
3. A túrós kenyeret leforrázzuk a lobogó
vízzel.
Jó tudni!
• Ez az étel csípős túróból és száraz, maradék
kenyérből finom.
• Az ételt csak igazi házi, kovásszal dagasztott kenyérből
készítsük. A kereskedelemben kapható,
laza szerkezetű, fehér kenyerek nem megfelelők
ehhez az ételhez.




- a recept megjelent a Székely Konyha gasztrolap februári számában. :)


Aszaltgyümölcskompót
puliszkával

Elkészítési idő: 30 perc. Az ízletes eledel főleg a
gyerekek kedvence. Hajdanán vacsorára készítették.
25 dkg aszalt szilva, 15 dkg aszalt alma,
cukor ízlés szerint.
1. Az aszalt gyümölcsöket megmossuk,
és annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük
főni.
2. Ízlés szerint cukrot adunk hozzá, és addig
főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
3. Puliszkával vagy pirított kenyérrel fogyasztjuk.
Jó tudni!
• Készülhet csak aszalt szilvából, illetve tetszés szerint
más aszalt gyümölcsöt is adhatunk hozzá.
-a recept megjelent a Székely Konyha februári lapszámában :)







Köménymagleves
buggyantott
tojással

Elkészítési idő: 40 perc. Ízletes, könnyű leves, amit hajdanán
többféle változatban készítettek, annak függvényében,
hogy levesbetétnek mi került bele.
1 kisebb fej hagyma, 1 kiskanál köménymag,
1 kiskanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 nagyobb
sárgarépa, 1 kávéscsészényi reszelt (ha nincs, akkor
csigatészta vagy galuska) és annyi tojás,
ahány személynek tálaljuk.
1. A hagymát apróra vágjuk, a köménymagot
megtörjük, és kevés olajon üvegesre
pirítjuk.
2. A sárgarépát megpucoljuk, a köménymagos
hagymára reszeljük,
megszórjuk liszttel, pirospaprikával,
és gyorsan összekeverjük,
hogy a paprika ne égjen meg. Kevés
hideg vízzel felöntjük, csomómentesre
keverjük, majd annyi vizet
adunk még hozzá, amennyi levest
akarunk készíteni. Addig főzzük, míg a
sárgarépa megpuhul.
3. Hozzáadjuk a reszeltet, és ezt is puhára
főzzük.
4. Végül belebuggyantjuk a tojásokat, és levesszük
a tűzről. A tojás néhány perc alatt így is puhára megkészül.
Jó tudni!
• A reszelt hajdanán népszerű levesbetét volt, ami úgy
készült, hogy egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvett,
kemény levestésztát gyúrtak, majd a reszelő nagy
fokán lereszelték.
• Ha erős a tűz a leves alatt, a tojás megkeményedik

- a recept megjelent a Székely Konyha februári számában :)

Tojásos laska

Elkészítési idő: 40 perc. Laktató második, de akár
vacsorára is tálalhatjuk. A megadott mennyiség két
személynek elegendő.
20 dkg száraz tészta (laska), 2 tojás, só, bors,
1 evőkanál olaj.
1. A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
2. Egy edénybe olajat öntünk, és beletöltjük a tésztát.
3. A tojásokat habosra verjük, sózzuk és borsozzuk,
majd a tésztára öntjük.
4. Addig kevergetjük, míg a tojás elkészül.
Jó tudni!
• A felvert tojáshoz tetszés szerint tejfölt is adhatunk.
• Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé és/vagy cukrot.
Viszont ha édesre készítjük, hagyjuk ki belőle a
borsot.
• Házilaskából finomabb.


 - a recept megjelent a Székely Konyha februári lapszámában :)



  Idővel szeretnék egy szakácskönyvet kiadni, olyat, amiből könnyen és gyorsan főzhetünk, és főzhetnek azok a nők (férfiak is), akik úgy istenigazából sem nem szeretnek ezzel bíbelődni, sem idejük nincs rá... De hiszem, hogy a kiegyensúlyozott étrend fontos alapja a főtt, saját kezűleg elkészített étel is, főleg ha nincs pénzünk mindennap tisztességes étteremben ebédelni. Számomra úgy tűnik, még mindig a nő az őre a család egészségének, és hiszem, hogy "azzá leszel, amit megeszel".
Igyekszem minél több, változatos és könnyű fogást feltölteni ide, (majd szavazzatok, melyek tettszettek legjobban), és mindenekelőtt jó főzőcskézést kívánok! :)
Brassói aprópecsenye

Sörleves

Gazdag zöldségtál, tejfölös-kapros öntettel

Gombás fasírt

Borsóleves virslivel

Lapcsánka sertésszelettel

Csirkefasírt "parasztpityókával" (burgonyával), paradicsommártással

1 megjegyzés:

  1. időhiány miatt még kevés a recept, de ha valamelyik érdekel, soron kívül megírom...

    VálaszTörlés